Product Description
Stilfser BOB kaas wordt sinds 2007 door de Europese Unie (EU) erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. Dit zegt wat over de traditionele kwaliteit en is een historische verwijzing naar het gebied van oorsprong: de productie van ‘Stilfser’ kan worden herleid tot het jaar 1914.
Stilfser kaas is typisch voor de regio en wordt gemaakt van koemelk afkomstig van bergboerderijen in Zuid-Tirol. De korst is oranjegeel tot oranjebruin, de binnenkant is gelig-wit van kleur en heeft een dichte structuur met onregel- matige gaten ter grootte van een erwt. De textuur is zacht soepel tot smeltend, de geur scherp-kruidig. Wat smaak betreft is de kaas aromatisch, krachtig en dominant kruidig. De echte Stilfser kaas herkent men aan het label voor beschermde oorsprongsbenaming en het rode logo ‘Stilfser/Stelvio’ op het karakteristieke etiket, dat zich op de bovenzijde van het kaaswiel bevindt.
Om dit label te mogen voeren moet de kaas niet alleen volgens traditionele receptuur worden geproduceerd, maar ook aan andere voorwaarden voldoen. Zo moet de melk voor Stilfser kaas bijvoorbeeld over bepaalde eigenschap- pen beschikken en moeten de melkboeren vaste regels naleven bij het voeren van hun koeien.
Als vertegenwoordiger van de producenten van rauwmelkse en Stilfser kazen maakt het Consorzio Formaggio Stelvio zich volgens het reglement sterk voor de bescherming van Stilfser BOB kaas.
Stilfser BOB kaas, 500 gram 8,95